vektorel cizim nedir - Vektörel Çizim Nedir?

Vektörel, yeniden boyutlandırdığında (özellikle büyüdüğünde) kalite kaybına uğramayan, yüksek çözünürlüklü olarak baskısı yapılabilen grafik türüdür.

Vektörler, Photoshop vb. programlarda hazırlanan görseller gibi piksellerden değil, yalnızca İki nokta arasında ki çizgilerden oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı yakınlaşıldığında piksellerin büyümesi gibi bir problem oluşmamaktadır. Vektörelin temel amacı da aslında budur.

Vektörel format ile resim dosyası(bitmap) arasındaki farklar nedir?

Bitmap tabanlı resimler(jpg, bmp, png, gif vb.) pixel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır, vektörel grafikler(ai, cdr, pdf, eps, svg vb.) ise vektörel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır. Vektörel grafikler genelde firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Vektörel formatın tek zayıf yönü tasarımınızı hiçbir zaman fotoğraf kalitesine taşıyamazsınız. Bitmap grafik ise milyonlarca renkten oluşabilen ve belirlenen boyutlarda kusursuz görüntü sunabilen bir grafik biçimidir. Vektörel formatın aksine bitmap grafiğin çözünürlük sorunu vardır ve sadece üretilen boyutta kullanılabilir.

Yaygın Olarak Kullanılan Vektörel Grafik Formatları

.ai:Adobe illustrator dosya formatı.
.svg(Scalable Vector Graphics):Ölçeklenebilir vektör grafikleri.W3C standardı olan bir vektör formatıdır.
.cdr:Corel Draw programına ait vektör formatı.
.wmf(Windows Meta File):Microsoft firmasının geliştirdiği vektörel grafik formatı.
.eps:En çok bilinen ve kullanılan vektör formatlarından biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir