en iyi host sirketi - En İyi Host Şirketi Hangisi ?

Ben kimim ki bölümünde de anlattığım gibi kendi çapımda web tasarım ile uğraşıyorum. Bu işle uğraşırken server kaynaklı birçok soru alıyoruz ve server kaynaklı sorunlarla karşılaşıyoruz.

Web sitesine sahip olmakla iş bitmiyor aslında. Sitenizi açtıktan sonra da onunla uğraşmak, sorunlarını gidermek, güncellemek falan gerekiyor. Bunları rahatlıkla yapabilmeniz içinde iyi, sorunsuz ve güvenli bir host şirketine bağlı olmanız gerekiyor. Aksi taktirde zevk alarak uğraşacağınız web siteniz işkence haline dönüşebilir.

Bu konuda en iyi olmasa da en iyiye yakın host şirketini araştırırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazacağım. Yeni site açacaklara bir nebze yardımım dokunsun.

  1. Karşınızda bir şirket var mı ? Vergi levhası ve ticaret sicil belgelerini sunabiliyor mu ?
  2. Faaliyet Belgesi (Telekomünikasyon Kurumu’ndan) Bu belgenin Ocak 2008 sonuna kadar alınmış olması gerekiyor.
  3. Teknik destek nasıl? Ofis telefon numarası (sadece cep telefonu yeterli değil!) var mı ? e-posta ya da diğer destek kanallarından ne kadar zamanda cevap veriyorlar ?
  4. Para iade garantisi var mı? Uptime (hizmet zamanı) garantisi var mı?
  5. Teknik özelliklerin detaylarına bakın, gizlenmiş gerçekler ve ödemeler var mı?
  6. Referanslarına bakın, güvenilir siteler var mı? Webhosting.info sitesinden sorgulama yaparak kaç domain barındırdığını öğrenin, artış-azalış grafiğini inceleyin. Kaç senedir bu alanda olduğunu whois sorgulaması yaparak bulun. Netcraft.com sitesinden sunucuları ile ilgili detayları inceleyin.
  7. Sitenin tasarımına ve çalışmayan sayfası olup olmadığına dikkat edin, satış sayfasının ssl içermesini ve teknik destek iletişim sayfasının yeterli olup olmadığını kontrol edin, (-) ise uzaklaşın.
  8. Sözleşme kurallarını mutlaka okuyun.
  9. Hosting arama sitelerindeki yorumlara aldanmayın. Yurtdışı için Webhostingtalk.com’u, yurtiçi için r10.net’i takip edin.
  10. Sunucularının nerede olduğunu ve kullandıkları kontrol panelini inceleyin. Sunucuya ping atarak geniş çaplı olmayan ama genel bilgi verebilecek bir hız testi yapın. (run > cmd > ping ip.no.sunu.yazın örn: ping 80.93.216.18) yine de ping bazan yanıltıcı olabilir. Tek başına değerlendirme için yeterli bulunmamalı.
  11. Sınırsız alan ve/veya trafik (bandwidth) yazan yeri gördüğünüzde pencereyi hemen kapatın.
  12. Kullanacagınız programlama dili konusunda yeterli olup olmadıklarına da emin olun. Örneğin windows tabanlı bir sunucuda asp konusundaki bir destek ayarında muhattap bulamamak veya php ile ilgili bir sunucu sorununda cozumu sunucuya kendiniz onermermaniz gerekmemeli.
  13. Son olarak hiçbir hostingi detaylı incelemeden, satış ekibine bir iki soru sorup cevap alma sürenizi ölçmeden sipariş vermeyin.
  14. Kendi sunucularını barındıran bir şirket ile çalışmak bazı sıkıntıların çözümü için yardımcı olacaktır. Bayi paketleri ile çalışanlar, şirket olsun olmasın, doğrudan müdahale yetkilerini aşan sorunlarda çözüm üretemeyebilirler. Bununla birlikte kendi sunucuları ile çalışan bir firma da bayi paketleriyle çalışan biri kadar ilgili ve çözümsel olmayabilir. Alışveriş öncesi bu açıdan telefon ve diğer irtibat kanallarından denemeler yapılabilir.
  15. Problem yaşanmayacağı garantisi Türkiye şartlarında komik olur. Ancak mühim olan probelemle anılmamak ve bir problem karşısında çözüme yönelik ani hareket edebilmek olmalıdır. Referans ve yorumları bu açıdan incelemekte fayda olacağı kanaatindeyim.
  16. Türkiye’ye yayın yapan siteler için en üstün performans Türkiye yerleşik sunucularda barınmakla mümkün olacaktır.
  17. Eksik hizmet almamak için eksiksiz bir değerlendirme yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir